Apríl v březnu

31.03.2015 18:09

    Do svátku všech bláznů, 1. apríla, ještě pár hodin zbývá, ale vypadá to tak, že paní Příroda si z nás dělá blázny už několik dnú. Je pravda, že předloni na Velikonoční neděli (31.3.) nám nadělila kolem 10 cm sněhu, a teď jen asi polovinu (na snímku z radaru 31.3. 9:00 je vidět, jak celou republiky zahalují sněhové a dešťové mraky), doufali jsme ale, že nám teplé jarní počasí z druhé poloviny března nějakou chvíli ponechá. Možná chce připomenout staré přísloví o březnu (následně pak dubnu) a kamnech.  To se jí tedy povedlo.

  Můžeme ale být té Vládkyni (nejen) všech zemědělců vděčni i za těch pár pěkných březnových dnů, kdy jsme mohli vjet do polí. V druhé polovině února sice ještě někde ležel sníh (viz foto vlevo - Nýrov, Oklešťky), jinde se ale dalo již přihnojovat, i když vzhledem k nejisté prognóze raději nevelkými dávkami. O necelý měsíc později(10.3) jsme ale na témže poli zaseli první hektary jarního ječmene (viz foto níže). Pak jsme si museli dát asi týden pauzu, než jsme mohli na Touboři pokračovat, před tím ale provést základní hnojení (snímek vpravo dole).

   Mnoho času nezabralo ani setí máku. Nemíváme ho velkou výměru, již tradičně kolem 30 ha, zato jsme u něj vytrvali už 12 let, zdá se, že letos na na jeho pěstování vrhlo mnohem více kolegů, asi se kompenzují nižší plochy řepky. Založit slušný porost není ale jednoduché, jak uvádí autor "čerstvého" článku na Bezorebně, zvláště když osivo nelze mořit poslední roky  proti škůdcům.

     Důležitá je i ochrana máku proti plevelům prováděná hned po zasetí - viz foto, postřikovač ale ještě před tím stačili přihnojit další dávkou hnojiva (SAM), tentokrát i se sírou, (ta už nám z nebe nepadá, jako dříve) celou plochu řepky, samozřejmě mimo těch cca 15 ha, které již od podzimu byly určeny k přesetí. Tak se také stalo, snad tam dá oves alespoň nějaký výnos. Zbývá ještě zasít lupinu, jetel a koncem dubna kukuřici. Vrátíme se také k tradiční "rychloobnově" travních porostů, tentokrát i pastevních, neboť chceme rozšířit chov "masných" krav. A další přihnojení, ochrana proti krytonoscům, regulace porostů ...

    Jenže na poli (lze jej identifikovat podle "koule"), kde před třemi týdny pracoval secí stroj, se dnes honí sněhové vločky a první zelené špičky ječmene zakryla bílá peřina. Není to snad ale na dlouho. Zítra začne ten pravý apríl, a během něj se musí někdy přece ukázat i slunce! 

novější článek starší článek