Dva měsíce

13.09.2014 21:41

  Přesně šedesát tři dnů dělí od sebe dvě fotografie. Na té horní polyká 7. července starší žlutý New Holland první hektary ozimého ječmene, a přestože navečer zapršelo a zase jsme týden čekali, byl to slibně brzký začátek žní. Uběhly dva měsíce a 7. září odjíždí obdobný sklizňový stroj, tentokrát Claas, z posledního pole v Kunštátě, kde právě posekal poválenou, a již lehce černou, ozimou pšenici. Snad ještě nikdy se tak žně netáhly! Po slibném, i když pomalejším, rozjezdu, přetrvával ještě začátkem srpna mírný optimizmus, který nás o necelý měsíc později úplně přešel.  Kdo by jásal, když na začátku školního roku stojí pětina obilí na poli!

    Naštěstí se podařilo jedno slunečné odpoledne sklidit mák v celkem suchém stavu, i výnos nakonec nebyl tak špatný. Včas "zmizel" z pole i jarní ječmen, zralé bylo ale všechno, kombajny proto přednostně vyjížděly tam, kde se měla sít řepka a sklízet sláma, agrotermíny jsou neúprosné.

     Ani na to setí řepky nejsou právě ideání podmínky, nemluvě o tom, že na některých plánovaných plochách je stále obilí, nastává tedy čas pro improvizaci nejen v osevním postupu, ale i v agrotechnice. Díky tomu se podaří osivo uložit do země včas. Teď ještě ochránit vzcházející rostliny před všemožnými škůdci (viz vlevo), kterým vlhko vyhovuje. I když nijak nezahálíme, například rozmetáme hnůj, připravují se pozemky na setí meziplodin, stále ale nemáme dosečeno!

    První zářijový víkend konečně přinesl trochu slunce a tepla. Sklízíme už od pátečního odpoledne, v sobotu se kromě pšenice podařilo dostat pod střechu i těch pár hektarů lupiny, která již začínala vypadávat (viz foto vpravo), v neděli "dorážíme" zbytek obilí. Sklizené zrno je už vlhčí, urychleně se proto odváží na usušení a uskladnění mimo podnik. Něco to samozřejmě stojí a navíc výkupní ceny krmného obilí stále klesají. Výnosy obilovin i řepky byly sice nejlepší v historii, v tom kopírujeme  zbytek republiky , tržby už ale vůbec rekordní nebudou. Nutno přehodnotit plány a začít se připravovat na horší časy, zvláště, když opět prší (60 mm za poslední tři dny), není sklizena třetí seč jetelovin na senáž, brzy bude třeba silážovat kukuřici, nemluvě o setí ozimých obilovin. Takže určitě není žádný důvod k oslavě.

novější článek starší článek