Inventura škod

05.03.2012 22:00

Ozimý ječmen, rok 2003, Zábludov

Možná je ještě brzy počítat po zimě škody na polích. Obvykle ty největší přijdou až v době, kdy  je nečekáme, jak se stalo v roce 2003, kdy jsme po pozdních jarních mrazech zaorali 90% všech ozimů. Viz vpravo  ozimý ječmen v Zábludově "Pod Silnicí", který se už sklizně nedočkal. To se doufejme letos nebude opakovat, dost nás vystrašilo nebývale dlouhé (na naše poměry) mrazivé období v únoru, kdy teplota klesala i pod -20°C. Naštěstí na většině polí ležela sněhová pokrývka opravdu jako "přikrývka". A po jejím odtátí se objevily porosty většinou nepoškozené.  Zprvu vypadalo, že třeskuté mrazy pod sněhem přečkala  i svazenka pěstovaná jako meziplodina, která obvykle vymrzá, objevil se totiž krásný zelený porost, ale  po několika dnech  zčernal - viz foto vlevo.  

Vymrzajíci svazenka - hon U Kříže, KunštátOzimý ječmen, hon Peračov, Zbraslavec

Zato ozimý ječmen (vpravo)  ve Zbraslavci na "Peračově", si zachovává pěknou barvu, přestože byl vyset, z hlediska letošní zimy  na ohrožené lokalitě - nižší poloha a jižní svah = méně sněhu. 

Pole rozryté divočáky - Peračov, Zbraslavec 2012

Nějaké škody se na tomto honu, bohužel nejen tam, objevily. Na svědomí je nemá, odborně řečeno, faktor abiotický, jako mráz či voda, ale biotický - divoká prasata! Zdá se, že jak ubývá v Česku vepřů ve výkrmu, přibývá jejich prapředků v lesích, co horšího, na polích a lukách.  Z toho ale nemají zemědělci žádné tržby, přestože se tato "černá zvěř" živí "načerno" jejich plodinami, ale naopak ztráty a výdaje. Co jen stojí obnova louky totálně rozryté divočáky! A oni ji za pár týdnů opětovně zdevastují! Paradoxně se  rozrytá část pole nachází kousek od mysliveckého posedu.  Více o stavech divokých prasat  v  nedávno publikovaném  zajímavém článku na portále Agris.

I mnohem nevinněji vyhlížející  srnčí zvěř dokáže pěkně poničit porosty řepky,  na některých honech lze napočítat i více než třicet pasoucích se kusů. Letos naštěsí nejsou  škody tak velké, zcela okousané rostliny - viz foto, jsou spíše výjimkou.  Pravdou je, že ozimá řepka, pokud je od podzimu v dobré kondici,  má velmi dobrou regenerační schopnost, ale také to něco stojí. Poškození a  záchrana takového porostu jsou pěkně  popsány v sérii příspěvků  na oblíbeném BEZOREBNE.CZ

Aby se vše nesvádělo jen na "ubohá" zvířata, ještě několik fotografií z letošního jara.   Skládka dřeva na zasetém  poli - velmi častý jev, druhá fotografie ukazuje, jak se projeví jízda terénním autem po zasněženém poli - myslivci si takto zkracovali cestu k posedu.

  Skládka dřeva v Kunštátě na řepkovém poli  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ještě video místo poznámky pod čarou:

Jak se lze z následující ukázky přesvědčit, prasata nedělají škody jen rytím, ale také významně poškozují porosty, v tomto případě řepku. A co teprve, když se na poli živí celá "prasečí parta"! (Zdroj YouTube -nahráno uživatelem smerdar dne 5.06.2009)

 

 

Aby to ale nevypadalo, že nám způsobují škodu jen ti druzí, příště obrázky ukáží, že sami to umíme také skvěle!

starší článek novější článek