Přežít zimu!

01.12.2012 18:58

   Traduje se, že sedlák na zimu zabil prase, naložil do bečky zelí, vypálil demižón slivovice, zateplil chalupu hnojem a vyčkával do jara. Jak ten byl zaostalý! My si zajedeme do Alberta pro polské vepřové, brazilské kuře a holandské papriky, koupíme kvalitní výrobek likérky DRAK s trochou metanolu a požádáme o dotaci "Zelená úsporám". A doufáme, že nebude tolik sněhu jako v roce 2010 (viz obrázek), abychom jej nemuseli stále odhrnovat, že silničáři udrží cesty sjízdné pro naše auta s letním pneumatikami, že nás nezruinuje účet za plyn, že sledování oblíbeného seriálu nebude narušeno výpadky elektřiny, že ...

    Kromě uvedených běžných problémů se zimnim počasím mají zemědělci jednu starost navíc - svá zvířata.  Nesdílí sice s nimi v zimě jednu místnost jako dříve, to by asi bylo proti všem principům welfare, zajistit jim ale musí slušné ustájení, krmení a napájení. Na rozdíl od běžných představ dobytčatům, konkrétně skotu, nevadí chladné počasí, snáší ho dokonce lépe než velká vedra - viz např. prezentace AF MENDELU "Vliv extrémních hodnot stájového prostředí na chování a mléčnou užitkovost holštýnských dojnic" (pdf). I malá telata přežívají bez problémů silné mrazy ve venkovních boudách, musí mít ale dobře nastláno suchou slámou, dostat pravidelně své teplé mléko a mít možnost ho zapít vodou. Tyto principy obecně platí i u ostatních kategorií skotu - kvalitní podestýlka, žádný průvan, čistý a suchý stájový vzduch, dostatek krmení a přístup k vodě. To se vše dá bez větších problémů zajistit, proti průvanu instalovat sítě nebo plachty, okamžitě za sebou (a za technikou) zavírat vrata, přitom ale dostatečně větrat, udržovat v suchu lehací boxy,  vyhřívat napáječky a napájecí žlaby, přidat o něco více krmení. 

    Hůře než krávy snáší nízké teploty lidé a technika.  V časech vazných stájí  to byly věčně zamrzající dopravníky hnoje, v současnosti jsou slabým článkem dojící zařízení, zvláště ta robotická. V přímořském Holandsku, kde firma Lely sídlí, pravděpodobně nemají takové problémy s extrémními teplotami jako u nás nebo ještě více na východ, takže se čeští majitelé jejich robotů (platí to ale asi i u jiných výrobců) učí s mrazy vyrovnávat sami. Co nám poradili zkušení uživatelé Astronautů? Nepřipustit žádný průvan nejen ve stáji, ale i v místnosti pro roboty, impregnovat textilní součástí (provázky na robotickém ramenu), ohřívat strukové nástavce v době, kdy se nedojí, zajistit přídavné topení v "robotárně", nejlépe ne na elektřinu. Naštěstí nám nebudou přimrzat shrnovací lopaty na výkaly a usazovat se ledová tříšť v kanálech na kejdu - jedna z výhod přistýlání slámou. Zato prý přimrzají k zemi svinovací vrata. Také doufáme, že dodavatelé odvedli dobrou práci a bude fungovat vyhřívání napaječek, krmných automatů pro telata a dopravního potrubí na mléko.

    Zatím teplota neklesá moc pod nulu, ale to určitě přijde. Stačili jsme instalovali několik plachet do vybouraných otvorů mezi stájí pro krávy a původním přístavkem pro jalovice, z té strany totiž nejvíce fouká. Čekáme dodávku plastových lamel, které zavěsíme na "klec" robota - omezí se tím průvan v "robotárně", další plachta by měla zakrýt otvor nad touto klecí. Elektrikáři připojili speciální infrazářiče na ohřívání strukových nástavců, připravena jsou plynová topidla na propan-butan.  Ještě je třeba si dát pozor na kvalitu slámy, naštěstí už se používá jen lisovaná. Přesto bychom byli raději, kdyby se po celou zimu se mohly kravky pást jako to bylo první prosincový den - viz. foto. (Jen pro upřesnění, to jsou krávy tzv. "zasušené", v období cca 60 až 14 dnů před porodem - ty se nedojí.)  Na druhé straně ale potřebujeme sníh, aby se utvořila zásoba vody, také mráz, aby zničil některé škůdce a upravil strukturu půdy (přitom aby nezničil zaseté ozimy), prostě jako vždy - chceme vše najednou. Necháme to tedy raději na přírodě, preventinvě navlékneme teplé oblečení a dobré boty (práce ve stáji bude nyní vyžadovat velmi odolné jedince vybavené jako na dobytí severního pólu) a ve volných chvílích si porovnáme dlouhodobé předpovědi  ČHMÚ (pdf.)  a kachních kostí se skutečným počasím. A snad nebudeme muset přitom nic rozmrazovat. 

starší článek novější článek