Sklízíme ...

06.08.2013 23:13

    Jsou i jiné, neméně důležité práce, ale žně jsou završením celoroční práce každého hospodáře. Proč jinak zkoušet nové odrůdy, vylepšovat systémy hnojení, aplikovat účinnější (a dražší) přípravky na ochranu rostlin a neustále sledovat jak to roste, než proto, abychom pak zjistili při sklizni výsledek svého snažení? A že to jsou mnohdy informace zajímavé i pro "zasloužilé" pěstitele!

    "Je vidět, že jste se to už naučili dělat", řekl včera jeden z našich obchodních partnerů v reakci na objem produkce, kterou jsme mu nabízeli k prodeji. V tom se trochu mýlil, jednak nejsme ani v polovině žní, nelze tedy dělat žádné předčasné závěry, "druhak" největší vliv na výnos má sama příroda. Akademikové sice píší, že počasí ovlivňuje výnos v současnosti asi z 10%, my z "terénu" si myslíme, že minimálně dvojnásobně. Zhruba pětinu tvoří totiž rozdíl ve výnosech mezi ročníkem průměrným na straně jedné a příznivým, či naopak špatným, na straně druhé. 

    Jak tedy u nás pokračuje sklizeň? Řepka a samozřejmě ozimý ječmen jsou pod střechou, respektive už z části odvezeny. Tritikale je z poloviny také doma, kombajny vyjely do ozimých pšenic. Rychlejšímu postupu žní brání pomalejší odvoz již sklizených (a prodaných) plodin, právě řepky  a tritikale, naše skladovací prostory nejsou bohužel nafukovací.  A prozatímní výsledky? Mírný optimismus v případě výnosů, silný pesimismus, pokud mluvíme o cenách. 

    Nejen kombajny jsou na polích nyní k vidění, po sklizni  hned musíme myslet na další hospodářský rok, blíží se termín setí řepky. Přednostně jsou tedy sklízeny pozemky, kde by měla být, rychle musí následovat úklid slámy - na fotografii svážení balíků. Na rozdíl od loňského roku je slámy mnohom více, nyní už ale víme, kolik jí budeme ve stájích potřebovat, zbytek můžeme rozdrtit a ponechat na poli jako cenné hnojivo.  Nezbytná je také podmítka. Část ploch po ozimém ječmenu jsme stihli i pohnojit hnojem. Dost práce naráz, nelze se tedy divit, že naši pracovníci jsou mnohdy nervózní z přemíry úkolů na ně kladených. Snad to ještě vydrží, protože, jak se píše hned v úvodu, žně jsou završením celoroční práce každého hospodáře. 

novější článek starší článek