Děla na Vystecu

03.04.2012 20:31

       To není omyl, opravdu se článek týká zemědělství a ne, jak by se mohlo zdát, vojenské historie. Stačí ale uvést překlad z hantecu: "Výkonné stroje na brněnském výstavišti" a je každému  jasné, že se jedné o postřehy a fotografie z letošního Techagra. 

    Skoro všichni mají zaseto a jen čekají na déšť, takže ideální podmínky pro vysokou návštěvnost. Takový průběh jara  se ovšem předem odhadnout nedal,  co se však odhadnout dalo, to byl zájem nejen techniku prohlížet, ale i nakupovat. Loni totiž zemědělci "něco málo" utržili a vystavovatelé tedy správně předpokládali, že si peníze nenechají ve slamníku (nebo bance). Hodně strojů (i ten vlevo) už bylo prodáno, soudě alespoň podle různých nápisů typu:"Hrdým majitelem tohoto stroje je úspěšná společnost VYORANÁ MYŠ".  Výrobci a dovozci  předváděli ty největší kombajnové lišty, nejmenší tlak na půdu, nejobjemnější nádrž na palivo (u naší čerpací stanice by takový traktor natankoval jen 5x!), a tak podobně, vše proto, aby zaujali.

     Většina potenciálních kupujících má vybráno již před veletrhem, ke stánku "svého" dodavatele se jde jen utvrdit v názoru, že se rozhodli správně. Málokdo také mění značku stroje, to už musí být velice nespokojen. Sedláci jsou prostě konzervativní.  Dost bylo ale planých úvah, zpět k tomu co stálo za to vidět. Efektní expozice AGRI CS, dovozce strojů CASE a jejich modrých dvojčat (viz vpravo a nahoře), zastupující nově také značku AMAZONE s jejich silnou  stránkou - postřikovači, o poznání střídmější zastoupení firmy HORSCH, kde vynikal již nějakou dobu v Česku zkoušený secí stroj do extrémních podmínek Focus TD (vlevo dole). Bylo také vidět, že rozvoj různých navigačních systémů přináší nejen vyšší využití v zemědělství, zabývá se jím také více firem, což nese i nižší ceny.  Elektronika a robotizace pronikají i do oblastí, kde se jejich vužití zdálo nemožné. Je pravda, že například  dojící roboty LELY budou v Česku slavit brzy desetileté výročí, a stále dobře slouží, srovnávat ale tehdejší typ a dnešní Astronaut 4 (viz dole vpravo) lze  jen těžko. 

    A co jsme koupili my? Nic, šetříme na kravín! Ale přece jen by se nám něco hodilo, samozřejmě v souvislosti s tou velkou investicí. Zastýlací vůz zpracovávající jak volnou slámu, tak balíky, možná i nový krmný vůz...   

    Také si budeme muset něčím vypomoci při ošetřování skladovaného obilí. Na novou posklizňovou linku asi mít nebudeme, ale na jednoduché provzdušňovací prostředky (viz levý sloupec) snad ano. Co když zase přijde velká úroda? 

    Aby "zpravodajství" z Techagra bylo vyvážené, následující snímky dokumentují, že vystavovány byly nejen  traktory, ale i kravky, býci, telata, ovce, kozy, prasata a koně . Jen slepice ne. Asi se pro ně nenašly klece správné velikosti. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

starší článek novější článek