Vánoce klepou na dveře,

24.12.2014 08:56

    třebaže zelenající se osení spíše připomíná Velikonoce. Zdá se, že ani prosinec nezmění nic na tom, že 2014 bude nejteplejší rok v historii měření, a to pravděpodobně i celosvětově! Čeští meteorologové zatím zprávu nevydali, ale ta asi nic nezmění na  všeobecném pocitu, že počasí už není co bývalo, v létě je chladno nebo moc vedro, v zimě není sníh .... A škarohlídové dodávají, že vlastně všechno je horší než dříve. Tito zatvrzelí negativisté by proto neměli dále číst, protože tradiční ohlédnutí za uplynulým rokem ( viz  článek loňský a  také předloňský) se jim nebude líbit.

     Znovu se potvrdilo pravidlo, že zemědělec se celý život učí a stejně zemře (v horším případě odejde do důchodu) hloupý. Minulá zima-nezima bez mrazů a bez sněhu přešla v časné a suché jaro (i kravky vyběhly na pastvu brzy - viz foto) a vyhlídky na slušnou úrodu se pomalu vytrácely. Ke konci května naštěstí u nás trochu napršelo, jako obvykle to ale zkomplikovalo sklizeň jetelotrav na senáž, horké červnové dny naopak svědčily senoseči. Také žně začaly nebývale časně, 7. července jsme posekli první hektary ozimého ječmene a hned následovala velmi ranná pšenice.  "Je toho nějak moc", divil se agronom a znovu přepočítal vážní deník, ale i zprávy od kolegů ukazovaly, že úroda letos není vůbec špatná. Velice slušné výnosy měla i ozimá řepka.

    Veškeré naděje na brzké ukončení sklizně vzaly za své po příchodu dešťů v srpnu a září. Žňové práce nakonec trvaly dva měsíce! Přesto to byl, co do hektarových výnosů, nejúspěšnější rok v celé dvacetileté historii družstva. Pro nás je ale rozhodující, kolik za své produkty utržíme a kolik nás stojí jejich výroba. A to už bylo horší, nadbytek nese sebou nižší ceny, oddalovaná sklizeň zase nízkou kvalitu a problémy při uskladnění. Nakonec tržby by mohly být zhruba stejné jako v roce loňském, který byl až doposud nejlepší. 

  V září uplynuly už dva roky, co jsme do zrekonstruované stáje přivedli první krávy a učili je stát ve frontě na dojícího robota. Narodilo se od té doby mnoho telat (viz foto),  hlavně však nadojilo a prodalo pár miliónů litrů mléka. Ale nic není tak růžové, na jaře v celém stádě řádila nějaká viróza, nyní jsou problémy s plísněmi, takže stále nejedeme na "plný výkon". Na rozdíl od rostlinných komodit, cena mléka byla celkem slušná, takže tržby za něj budou také vyšší. Jen pro zajímavost, před dvaceti lety jsme s téměř dvojnásobným počtem krav dodávali do mlékárny poloviční množství mléka. Nic ale netrvá věčně, už pár měsíců zase cena klesá... Také naše druhé stádo, masné krávy na pastvinách, "trhlo" rekord - nejvíce narozených telat! Museli jsme ale pást i na plochách, kde doposud pobíhaly jen srny. Dodatečně se omlouváme všem houbařům a vůbec rekreantům, které vylekala nevycválaná dobytčí omladina soustavně podlézající pod elektrickým ohradníkem. Nemohli jsme každému  vysvětlovat, že ty dráty jsou proto tak vysoko, aby nám je netrhala všudypřítomná divoké prasata. Ale vážně, ta naše telata opravdu turisty nežerou!

    Podzimní práce a náladu nám pokazili slimáci, divočáci a deště, možná v opačném pořadí, nakonec se ale počasí umoudřilo a teplý listopad prospěl i pozdě setým ozimům, jak dokumentuje  fotografie níže. Teď jen můžeme čekat, jaké překvapení nám  v novém roce zase příroda přinese.

 Možná to z předchozích vět nevyplynulo dost jasně, ale k většině dobrých výsledků jsme letos přišli tak trochu nezasouženě. Ale to neznamená, že se můžeme spoléhat jen na "vyšší moc a komoditní burzu! Sami musíme udělat vše proto, aby se tento  článek dal za rok pouze opsat. Stejně jako se dá jen  "překopírovat" loňské poděkování spolupracovníkům a kolegům. A k tradičnímu novoročence (viz vlevo) jim ještě přidat přání mnoha pracovních úspěchů, neboť jejich úspěchy jsou vlastně naše!

novější článek starší článek