Jaro už bylo ...

30.03.2012 20:13

 Setí ječmene v Sečích (Rudka)     Nadpis trochu přehání, ale pravdou je, že porovnáním s předchozími dvěma slunečnými a teplými týdny  se zdá současné ochlazení hrozivé. Na konec března je to však normální počasí. Tedy alespoň u nás.  Obvykle se nestává, že bychom měli do 28. března zasety veškeré jařiny, kromě kukuřice, samozřejmě.  Nesejeme jich tolik, letos jen asi 90 ha ječmene, 37 ha máku, 10 ha ovsa a 10 ha jetelotrav na orné půdě, pozemky byly ale schopné k setí i v nejvyšších lokalitách kolem 650 m n.m.!  Nemuseli jsme naštěstí řešit náhradní osev po vymrzlých ozimech,  sníh většinu porostů ochránil, až na malé výjimky (cca 2-3 ha řepky) nebudeme nic zaorávat. Postup prací a stav porostů je chronologicky dokumentován  v aktuální fotogalerii

Přihnojování triticale U Háje (Zábludov)    Podařilo se také přihnojit podruhé veškeré porosty řepek kapalnými hnojivy a začínáme s dalším hnojení ozimých obilovin, zejména tam, kde kvůli přehoustlým porostům byla první dávka dusíku jen kolem 20 kg/ha.  Na první pohled skvělé vyhlídky, ale ...  Vždy se najde nějaké "ale".  To z letošního jara má jméno SUCHO!  Veškerá voda z roztátého sněhu  koncem února  odtekla a od té doby spadly jen asi 2 mm.  jak se pohnulo zemí, okamžitě vysychala, což je dobře pro vlastní zasetí (viz foto dole), méně dobře už pro klíčení semen a růst rostlin. Zvlášť špatně to snáší mák. Také ozimy, zejména  na lehkých půdách, již nedostakem vody trpěly, takže už nemusíme vymýšlet, jak se "zbavit" přebytečných odnoží u časně setých pšenic.

Lišky loví hraboše v řepce na Křísteli (Nýrov)      Sucho a teplo má bohužel příznivý vliv na "sexuální apetýt" hrabošů, a čím víc jich je, tím víc sežerou! Viz vpravo.  A za hraboši se táhnou divočáci a lišky - viz vlevo.  Proto, ač nám to většina nezemědělců bude mít za zlé, jsme rádi, že jaro už bylo a že s ochlazemím možná i trošku zaprší. Klidně může i nasněžit. Neboť, "duben - ještě tam budem" a teprve "máj - vyženeme kozy v háj".  

starší článek novější článek