Když nastane slunečno

12.08.2014 17:57

    Oblaka prachu za kombanem signalizují, že porost jarního ječmene se dá sklízet i v páteční večer. Přitom ještě předchozí den "naše" kombajny vypomáhaly u sousedů v Olešnici, protože zrno této nenahraditelné plodiny (i když pivo se prý dá vařit z lecjakých surovin), ale i ostatních zrnin, nebylo dostatečně suché k uskladnění, Hromada vlhkého obilí ve skladu je noční můra každého hospodáře, zvláště, když možnosti dosoušení jsou nulové a jen provětrávání nestačí.

    Konečně slunce svítí hned od rána a stroje mohou vyrazit do polí. Ječmen má přijatelných 13% vlhkosti, i tritikále je vhodné ke sklizni, jenže po pár hodinách se objeví mrak a z něj pěkná přeháňka. Kolega hlásí, že v Zábludově nepršelo a ječmen se zde dále seče, takže následuje bleskový přesun a na honu "Díle u Habra" se začíná s pšenicí. Bude se tu za pár dní sít ozimá řepka, takže sláma musí také z pole pryč, a že je jí pěkné množství! Ještě odpoledne proto vyjíždí lis. Mění se plány na sobotu, začneme rovnou svážet kulaté balíky na stohu za kravín. Sečeme až do samé tmy.

   Sobotní úkoly: sklidit zbytek ječmene, a poté pšenici na "Nevěrným", druhý stroj má tak tři hodiny práce na poli od včerejška, pak je nutno pro něj najít nějaký suchý porost. Stoha z balíků roste před očima, z lisu ale stále vypadávají nové a nové... Náladu kazí pouze obilí zničené od divočáků (viz foto), předběžné odhady škod jsou do desítek tisíc. Myslivci ale tvrdí, že pšenice jen normálně polehla! Ze lži je usvědčuje docela obyčejná prasečí ho..., jak to napsat slušně, exkrementy. Slušně rozjeté práce přerušila odpoledne krátká, ale  intenzivní, dešťová přeháňka.

   Napršely jen necelé dva milimetry, možná to odpoledne v neděli půjde, sraz je ve dvě hodiny. O něco dříve vyjíždí lis, sbírá se také volná sláma, aby jí nezůstalo moc na zemi, v noci jsou totiž hlášeny silné bouřky. Sečeme večer déle, společnost nám dělá úplňkový svatovavřinecký Měsíc.

   Pondělní ráno příjemně překvapilo, sice silná rosa, ale snad zase něco posečeme, dobré by bylo uklidit i slámu, aby bylo volné pole pro setí řepky. Z počátku se i daří, kombajny se ztrácí v oblacích prachu, na jihozápadním obzoru se ale mračí, začíná drobně mrholit, zase se dostaneme dříve domů. Meteorologové předpovídají deštivý, tak trochu podzimní, týden a nám stále zůstává více než třetina obilí na poli.   Nezbývá než se obrnit trpělivostí a čekat až zase nastane slunečno. 

    Tradiční informace o postupu sklizně z okresu Blansko (.pdf 85 kB) a celého Česka (.pdf 45 kB). 

novější článek starší článek